Cătălin Berenghi, salvatorul din Retezat, dezvăluiri cutremurătoare: “Am auzit din vale strigăte”

Cătălin Berenghi, salvatorul din Retezat, dezvăluiri cutremurătoare: “Am auzit din vale strigăte”

„Echipa eroilor din munții Retezat, Bravo! Vă mulțumim pentru efortul vostru!” Echipa de Salvamont a acționat două zile pentru evacuarea persoanelor suprinse de avalanșă

Noi eram cazaţi la o cabană puţin mai jos de locul accidentul, în masivul Retezat. Sâmbătă dimineata am pornit pe traseu cu un grup de 51 de persoane. Zăpada era destul de mare, ajungea lângă cabană şi la 1,5 m, pe traseu era zăpadă era mai mică, dar viscolită. La un moment dat am observat un grup de şapte persoane care o luaseră pe traseul de vară. După aceea au fost urmaţi de un grup de trei persoane care au luat pe acelaşi traseu ca ei. Am continuat traseul şi la un moment dat ne-a întâlnit cu cele două grupuri. I-a salutat că aşa se salută oamenii de munte, erau echipaţi de munte, bine îmbracaţi, însă nu aveau hamuri, nu aveau căşti în cap. Am stat de vorbă un pic cu ei şi am spus că noi vom pleca pe traseul de creastă, ca aşa se face iarnă, si să nu meargă pe traseul de vară că e pericol de avalanşă. Ei au spus: da, da, da. Iniţial am plecat primii, dar ei ne-au depăşit, pentru că mergeau foarte repede, se vedea că erau antrenaţi, însă am luat-o pe traseul de vară”, a povestit Cătălin Berenghi.

“Iniţial am crezut că vor face o buclă şi că vor urca pe traseul de creastă, dar nu s-a întâmplat asta. Vântul bătea tare, era ceaţă, nu se vedea mai departe de 3 m. Am mers o oră şi jumătate şi eram aproape de Vf. Peleaga, ne-am oprit şi în acel moment am auzit din vale strigăte de ajutor din partea unei femei: Ajutor, ajutor, avalanşa. Cred că a fost exact în momentul în care s-a declanşat avalanşa”, a completat acesta.

Articolul complet de pe REALITATE.net este aici 

Minut cu minut: relatarea tragediei din Retezat

Cătălin Ioan Berenghi este conducătorul școlii de ghizi montani care s-a implicat în recuperarea supraviețuitorilor dramei petrecute sâmbătă după-amiază în Munții Retezat. El este cel care ne-a relatat, în amănunt, tot ceea ce s-a întâmplat în acele ore cumplite.

În după-amiaza de sâmbătă, Berenghi, împreună cu alți 51 de membri ai școlii de ghizi montani, s-a aflat acolo, în Munții Retezat, într-una dintre expedițiile organizate periodic de școala sa. Conform planificării, grupul de viitori ghizi montani urma să parcurgă traseul Cabana Gențiana – Șaua Bucurei – Șaua Berbecilor – Vârful Peleaga.

Cătălin Ioan Berenghi: Am plecat dimineața, la ora 7 și jumătate, cu grupul meu. Eram 52 de persoane și ne-am trezit de dimineață, la ora 6.00, și la ora 7 şi jumătate am mâncat bine și am părăsit cabana. Zăpada era foarte mare, avea în unele locuri un metru, iar pe alocuri, un metru și jumătate grosime. Era zăpadă troienită, motiv pentru care „am tăiat“ potecă prin zăpadă, după cum spunem noi pe munte. A fost dificil, pentru că era foarte mare, ne-am rotit un pic și am ajuns în Șaua Bucurei. Acolo am echipat traseul, am pus o coardă, pentru că era un pic mai abrupt, și am reușit să urcăm cu toții în Șaua Berbecilor. Odată ajunși acolo, am observat un grup, undeva în vale, la o distanță foarte mare, format din 7 oameni, care și ei veneau, cumva, în direcția noastră, dar se bifurcaseră cu traseul nostru. Adică de pe poteca noastră o luaseră, cumva, în partea stângă, cum te uiți în vale. Adică era clar că se duc tot în acea zonă, în Șaua Berbecilor, și de acolo urmau să urce pe Vârful Peleaga.

Cotidianul: Ați discutat cu ei?

Nu, pentru că erau departe, în vale. Deci era o distanță de câțiva kilometri buni. Noi îi vedeam de undeva de sus. Ulterior chiar ne-am întrebat oare ce s-o fi întâmplat cu aceia de o iau pe un alt traseu, pentru că poteca era extrem de greu de făcut. Adică să tai zăpada era un aproape imposibil. Am zis: fiecare cu drumul lui, cu traseul lui. Ne-am continuat drumul și, undeva în Șaua Berbecilor, ne-am întâlnit și cu grupul lor. Ne-am salutat, cum se face pe munte, și ne-am întrebat unii pe alții unde mergem. Am constatat că aveam același obiectiv, adică vârful Peleaga. Ulterior am discutat cu ei și le-am spus că noi o vom lua pe traseul de iarnă, adică pe creasta muntelui. Așa cum se face în condiții de iarnă, pe traseu de creastă.

Ați observat dacă erau echipați corespunzător?

Da. Ajung și la detaliul acesta. Le-am spus să nu o ia pe traseul de vară, să taie panta, pentru că sigur va porni avalanșă și există acest risc. Deci i-am atenționat pe acei oameni să nu o ia pe acel traseu. Noi am plecat primii și în câteva sute de metri ne-au depășit și au luat-o înainte. Noi ne deplasam încet, ei voiau să meargă mai repede. Erau foarte bine echipați, adică colțari, pioleți, tot ce aveau nevoie pentru acel traseu.

Această tragedie a fost relatată în detaliu și pe români-buni.info

 

932
LIKE-URI
Distribuie pe Facebook
(Last Updated On: April 26, 2017)
Şeful şcolii de ghizi din Retezat nu crede că nişte căşti le-ar fi putut salva viaţa copiilor alpinişti. Cătălin Berenghi este convins şi de faptul că nu părinţii sunt vinovaţi de moartea celor doi tineri campioni.

Pe Facebook, alpinistul Catalin Ioan Berenghi a distribuit o poză cu mesajul: „ECHIPA EROILOR DIN MUNTII RETEZAT, BRAVO! VA MULTUMIM PENTRU EFORTUL VOSTRU!!!!
„Echipa eroilor din munții Retezat, Bravo! Vă mulțumim pentru efortul vostru!” Echipa de Salvamont a acționat două zile pentru evacuarea persoanelor suprinse de avalanșă 1
Echipa Salvamont a judetului Hunedoara care a acționat timp de doua zile la acordarea primului ajutor si evacuarea persoanelor surprinse in avalanșa de sub vf. Peleaga-Retezat”

„Am plecat dimineaţa, la ora 7 şi jumătate, cu grupul meu. Eram 52 de persoane şi ne-am trezit de dimineaţă, la ora 6.00, şi la ora 7 şi jumătate am mâncat bine şi am părăsit cabana. Zăpada era foarte mare, avea în unele locuri un metru, iar pe alocuri, un metru şi jumătate grosime. Era zăpadă troienită, motiv pentru care „am tăiat“ potecă prin zăpadă, după cum spunem noi pe munte.

A fost dificil, pentru că era foarte mare, ne-am rotit un pic şi am ajuns în Şaua Bucurei. Acolo am echipat traseul, am pus o coardă, pentru că era un pic mai abrupt, şi am reuşit să urcăm cu toţii în Şaua Berbecilor. Odată ajunşi acolo, am observat un grup, undeva în vale, la o distanţă foarte mare, format din 7 oameni, care şi ei veneau, cumva, în direcţia noastră, dar se bifurcaseră cu traseul nostru.„Echipa eroilor din munții Retezat, Bravo! Vă mulțumim pentru efortul vostru!” Echipa de Salvamont a acționat două zile pentru evacuarea persoanelor suprinse de avalanșă 2

Adică de pe poteca noastră o luaseră, cumva, în partea stângă, cum te uiţi în vale. Adică era clar că se duc tot în acea zonă, în Şaua Berbecilor, şi de acolo urmau să urce pe Vârful Peleaga”, povesteşte fostul membru al Legiunii. Berenghi spune că în acel moment nu a discutat cu grupul alpiniştilor, dar, ulterior, s-au întâlnit într-o altă zonă a muntelui, le-a spus pe unde vor merge ei şi le-a spus explicit să nu aleagă traseul de vară deoarece este un pericol foarte mare de avalanşă.

„Le-am spus să nu o ia pe traseul de vară, să taie panta, pentru că sigur va porni avalanşă şi există acest risc. Deci i-am atenţionat pe acei oameni să nu o ia pe acel traseu. Noi am plecat primii şi în câteva sute de metri ne-au depăşit şi au luat-o înainte. Noi ne deplasam încet, ei voiau să meargă mai repede. Erau foarte bine echipaţi, adică colţari, pioleţi, tot ce aveau nevoie pentru acel traseu”, îşi aminteşte liderul şcolii de ghizi.

„Nu prea cred că ar fi putut fi salvaţi de căşti. Probabil nu ar fi avut tot atât de multe lovituri, dar nu cred că ar fi scăpat. Ei au fost, din locul respectiv, unde au fost angrenaţi în acea avalanşă, duşi la vale între 600 şi 800 de metri. Vă daţi seama, pe o pantă destul de abruptă, loviţi tot timpul de pietre şi bolovani. Vreau să vă zic că în zonă erau foarte multe pietre şi erau ceva gen lame, aripioare de rechin. Adică, chiar dacă aveau căşti…”, spune Berenghi,

Leave a Reply

Your email address will not be published.