Valea Uzului

Început 2018-07-14
Sfârșit 2019-09-01
Conținut

Scandalul de la Cimitirul din Valea Uzului între români și maghiari continuă

Peste o mie de cetățeni maghiari au format un lanț uman în jurul cimitirului din Valea Uzului pentru a împiedica manifestările dedicate Zilei Eroilor, în timp ce mai mulți cetățeni români au forțat cordonul de jandarmi și au încercat să pătrundă cu forța în cimitirul din Valea Uzului.

Kelemen Hunor a cerut, în contextul incidentelor din Valea Uzului, demiterea ministrului de interne Carmen Dan și a prefectului de Harghita, cărora le reproșează că nu au fost capabili să asigure ordinea publică, motiv pentru care ”au avut loc acte de violență și agresiune fizică în incinta și în preajma cimitirului”.

De altfel, UDMR a condamnat „ferm” orice act de violență și le-a cerut autorităților să îi găsească pe cei care au folosit violența fizică și au pătruns cu forța în cimitir, distrugând poarta de acces și rupând crucile de pe morminte.

Jandarmeria Română a precizat însă că nu au existat violențe nici între participanții la eveniment, nici între participanți și forțele de ordine, care se asigură că toți cei care au luat parte la manifestări încep să părăsească zona.

Potrivit forțelor de ordine, referitor la informaţiile apărute în spaţiul public privind distrugerea unor cruci, „din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente, dar vor fi desfăşurate activităţi specifice de către organele competente pentru cercetarea la faţa locului a tuturor aspectelor”.

Mai multe organizații românești, printre care și Frătia Ortodoxă Sf Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruință, dar și Primăria din Dărmănești, din județul Bacău, au anunțat organizarea unor manifestări comemorative cu ocazia Zilei Eroilor.

În aceeași zi, membrii comunității maghiare au organizat un protest pașnic pentru stoparea evenimentelor pe care primăria Dărmănești urma să le facă la cimitirul din Valea Uzului.

„Cimitirul de la Valea Uzului se află pe teritoriul județului Harghita, astfel pentru evenimentele organizate aici nu poate emite autorizare o instituție din județul Bacău. În locația respectivă sunt preconizate a avea loc și alte evenimente, iar conform prevederilor legale, concomitent nu pot fi organizate mai multe evenimente”, arată minuta ședinței din 5 iunie a Consiliului Județean Harghita.

16:00 Tentativa conferita de presa a UDMR/provocare/incitare la ura si invrajbire

17:00 Maghiarii se tineau de gardul cimitirului, rugandu-se, inpiedicand accesul romanilor in interiorul cimitirului, cu toate ca romanii aveau autorizație de la primaria Darmanesti pentru comemorare.

La ora 17:00, poarta de lemn a cimitirului era inchisa cu lantu. Multimea devine agitata

17:05 Un grup de copii ROMANI sar gardul cimitirului. Multimea se inbulzeste, jandarmii, maghiarii si romanii aluneca in santul din fata cimitirului. Portile cimitirului cedeaza, ROMANII, care au autorizatie de COMEMORARE de la ora 17:00, ocupa cimitirul.

17:15-17:45, coloana de patrioti romani care se indreapta spre cimitir se intindea pe 15 km. La fata locului erau adunate 700-800 de masini si vreo 3000 de oameni. 18:00, sosesc si ultimii invitati. Incepe ceremonia! Ceremonia a inceput prin strigarea celor 149 eroi cunoscuti + 3 necunoscuti. MULTIMEA STRIGA PREZENT PENTRU FIECARE EROU INVOCAT, OAMENII LACRIMAU!

Intonarea imnului national Diverse cuvantari Depuneri coroane de flori Aproape toti patriotii si formatorii de opinie au fost prezenti la aceasta comemorare. Felicit Jandarmeria, Politia si alte structuri de forta pentru profesionalismul de care au dat dovada pe tot parcursul acestui eveniment!

SUNT MANDRU CA AM AVUT ONOAREA SA PARTICIP LA ACEASTA COMEMORARE !